Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Poznajemy tajemnice soli - wycieczka do Kopalni Soli w Kłodawie

Mali kucharze tym razem postanowili dowiedzieć się czegoś więcej na temat przyprawy, która nie powinna być spożywana w nadmiernej, czyli zbyt dużej ilości. W tym celu wybraliśmy się do Kopalni Soli w Kłodawie.

Sól jest w każdej kuchni i na każdym stole, nadaje smaku każdej potrawie. Razem z pieprzem stanowią duet podstawowych przypraw, niezbędnych w każdym domu. Dlatego postanowiliśmy zgłębić naszą wiedzę na temat tej przyprawy i wybraliśmy się do Kopalni Soli w Kłodawie, gdzie poznaliśmy jej historię, legendy z nią związane oraz wykorzystanie w różnych dziedzinach życia człowieka. Nie każdy pewnie wie, że dawniej sól była niezwykle cenna, w starożytności była nawet środkiem płatniczym. Do naszych czasów przetrwało symboliczne znaczenie soli. Chlebem i solą wita się nowożeńców – sól oznacza tutaj dobrobyt, przyjaźń i gościnność. Sól trafiła także do wielkanocnego koszyczka, w którym symbolizuje oczyszczenie i ochronę przed zepsuciem.

Wraz z przewodnikiem wyruszyliśmy w podróż najgłębszą w Polsce podziemną trasą turystyczną na poziomie 600 metrów pod ziemią, żeby zobaczyć jak wygląda kopalnia, złoża soli i praca górników. Wędrując korytarzami słuchaliśmy ciekawostek, opowieści, legend, mogliśmy obejrzeć, dotknąć i polizać solną ścianę, zabrać na pamiątkę bryłkę soli oraz widzieliśmy lizawki dla różnych gatunków zwierząt produkowane z soli kłodawskiej. Dowiedzieliśmy się czym różni się sól biała od różowej. Warto wiedzieć, że tylko tutaj w Europie wydobywa się sól różową. Dowiedzieliśmy się również, że Kopalnia Soli w Kłodawie jest największym polskim producentem soli kamiennej. Tutejsza sól ma 250 mln lat. Sól wydobywana w Kłodawie znajduje zastosowanie jako sól kuchenna, sól dla przemysłu spożywczego, dla rolnictwa, przemysłu chemicznego, kosmetycznego, ciepłowniczego, w drogownictwie do zimowego utrzymania dróg oraz w gospodarstwie domowym. Sól kłodawska cieszy się znacznie większymi walorami zdrowotnymi niż inne rodzaje soli. Od setek lat znane są właściwości zdrowotne soli, a także walory lecznicze i relaksacyjne kąpieli i inhalacji solankowych.

Trzeba jednak pamiętać, że żadnej soli nie można uznać za całkowicie zdrową. Nadmiar soli, jest szkodliwy dla zdrowia. Zamiast jednak z niej rezygnować, pamiętajmy o trzech podstawowych zasadach. Po pierwsze, zwracajmy uwagę na ilość. Po drugie, sprawdzajmy etykiety – wysoko przetworzone produkty zawierają dużo soli. Po trzecie, wybierajmy dobrą sól.