Szkoła na Widelcu- 3b,2a,2c
Zajęcia kulinarne w klasie 3b
Zajęcia kulinarne w klasie 3b
W naszej pracowni kulinarnej uczniowie klasy 3b przygotowali pizzę z ulubionych składników. Dzieci z zapałem formowały kawałki ciasta i układały na nich dodatki. Upieczone pizze szybko zniknęły z talerzy. To były pracowite i smakowite zajęcia....
„J” jak jajka
„J” jak jajka
Uczniowie klasy 1c przy okazji poznawania literki „j” dowiedzieli się, jak istotne dla naszego zdrowia jest spożywanie jajek. Podawali przykłady potraw z jajek, przepisy na niektóre z nich. Tak jak na poprzednich zajęciach, Dorotka przygotowała przepiękną prezentację na temat wartości odżywczych jajek i ich rodzajów.
Dzień dyni
Dzień dyni
W klasie 1c piątek 29 października był DNIEM DYNI. Wcale jednak nie rozmawialiśmy o Halloween, ani nie wycinaliśmy strasznych wzorów w dyni. Dzień ten poświęciliśmy dyni, ponieważ jest to bardzo zdrowe warzywo.
Klasa 1c rozpoczęła swoją przygodę kulinarną
Klasa 1c rozpoczęła swoją przygodę kulinarną
Na pierwszych zajęciach rozmawialiśmy o warzywach i owocach, o tym, dlaczego tak ważne jest codzienne ich spożywanie. Następnie dzieci opisywały ich wygląd, smak, zapach. Grupowały je na krajowe i zagraniczne. Nazywały części jadalne poszczególnych warzyw.
Musli w wykonaniu klasy 3c
Musli w wykonaniu klasy 3c
Pozostając w temacie „ zdrowe śniadanie”, uczniowie klasy3c przynieśli do szkoły różne rodzaje płatków, orzechów, rodzynek, suszonych owoców, pestek i samodzielnie komponowali musli. Oczywiście było wesoło, miło smacznie i zdrowo.