Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Koło kulinarne

W roku szkolnym 2023/2024 w zajęciach koła kulinarnego uczestniczą uczniowie klasy 3a i 3c. Podczas zajęć uczymy się przygotowywać proste potrawy, poznajemy ciekawe smaki, dowiadujemy się o termicznych sposobach obróbki pokarmów. Ważnym elementem zajęć jest kultura prawidłowego przygotowania posiłków i ich spożywania. Kładziemy duży nacisk na produkty których używamy, ponieważ wiemy jak ważne dla naszego zdrowia jest zdrowe odżywianie. Zajęcia odbywają się w naszej pracowni kulinarnej, założonej i wyposażonej dzięki programowi MEN "Laboratoria przyszłości".

 

Dziś na zajęciach młodzi kucharze pozyskali najważniejszą umiejętność- krojenie w kostkę. Ćwiczyliśmy na ugotowanych warzywach, gdyż są miękkie i łatwo na nich opanować tę technikę. Okazało się, że wszyscy świetnie poradzili sobie z tym zadaniem....

Pierniki

19.12.2022
Pierniki

Pierniki

19.12.2022

Święta Bożego Narodzenia to czas domowych wypieków. W naszej pracowni kulinarnej również zapachniało domową atmosferą. Uczniowie klasy 3a przygotowali swoje konkursowe pierniki. Zapraszamy do podziwiania

Gotujemy w domu

Jesteśmy po to, aby pokazać, że gotowanie nie jest ani nudne, ani trudne. A jest wręcz super atrakcją integrującą ludzi. Kochamy gotować i chcemy zarazić Cię naszą pasją! Zapraszamy do naszej kuchni

Nakrywanie stołu

Zajęcia kulinarne to także nauka nakrywania do stołu, doskonalenia prawidłowego podawania posiłków, utrwalanie zasad zachowania się przy stole, rozwijanie szeroko pojętego poczucia estetyki. Uczestnicy koła kulinarnego wcielili się w młodych kelnerów.

Koreczki serowe

Koreczki serowe to idealna przekąska na różne imprezy okolicznościowe.. Przygotowanie ich jest niezwykle proste. Można łączyć różne smaki tak, że każde znajdzie coś dla siebie nasz pomysł prezentujemy poniżej.

Domowa pizza

11.03.2021
Domowa pizza

Domowa pizza

11.03.2021

Osobiście nie znamy nikogo, kto by nie lubił pizzy domowej lub takiej pysznej pizzy z pizzerii. To chyba jedno z nielicznych dań kuchni włoskiej, które tak mocno wpisało się w ulubione smaki na wielu kontynentach i dziesiątkach krajów całego świata. W każdym mieście i mniejszym miasteczku jest jakaś pizzeria.

Ciasto 3 bit

04.02.2021
Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit

04.02.2021

Myślicie, że nie da się zrobić przepysznego ciasta bez pieczenia. Jesteście w błędzie. My dziś takie ciasto zrobiliśmy w ciągu 30 minut. Użyliśmy do tego tylko kilku składników: herbatników, masy krówkowej, bitej śmietany, masy karpatkowej oraz utartej czekolady.

Surówka z marchewki i jabłka

Bardzo prosta, a do tego bardzo zdrowa surówka do obiadu, znana pewnie każdemu z dzieciństwa. Dzieci i dorośli ją uwielbiają. Jest lekko słodka i orzeźwiająca.Podczas tych zajęć uczyliśmy się o witaminach. O grupach witamin, które rozpuszczają się w wodzie i takich, które rozpuszczają w tłuszczach.

Pierogi

30.11.2020
Pierogi

Pierogi

30.11.2020

Pierogi są uważane za pracochłonną potrawę mączną. Są to kawałki cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego z farszem słonym lub słodkim, uformowane na kształt trójkąta lub półkola i ugotowane w wodzie (pierogi gotowane) lub rzadziej upieczone (pierogi pieczone) czy usmażone.