Tłuszcze w diecie
Nasze zajęcia o tłuszczach uczniowie z klasy 2b zaczęli od wysłuchania czytanego przez nauczyciela opowiadania znajdującego się w scenariuszu zajęć „Tłuszcze w diecie”. Następnie rozmawialiśmy o składnikach odżywczych ważnych dla naszego organizmu. Przypomnieliśmy sobie Piramidę Zdrowego Żywienia Dzieci i Młodzieży i najwięcej czasu poświęciliśmy tłuszczom. Nauczyciel wyjaśnił uczniom, że oliwę z oliwek extra vergin robi się z oliwek, a olej otrzymujemy na przykład z nasion orzechów włoskich, rzepaku, słonecznika, lnu. Następnie uczniowie dowiedzieli się co to są makro i mikroskładniki, w jakich produktach się znajdują oraz do czego potrzebne są w naszym organizmie. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że powinniśmy jeść produkty z różnych grup, ale w odpowiednio dobranych proporcjach. Znaczy to, że nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, czyli powinna dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednia ilość składników odżywczych. Podsumowaniem tej części zajęć była karta pracy „Składniki pokarmowe”, którą wykonali uczniowie. Następnie uczniowie obejrzeli film o diecie śródziemnomorskiej uzupełnili kartę pracy „Kuchnia Śródziemnomorska”. Mo i Nini opowiedzieli nam jak powstaje oliwa z oliwek podczas oglądania filmu o tej tematyce. Odpowiadając na pytania quizu uczniowie sprawdzili swoją wiedzę – poradzili sobie świetnie. Na zakończenie zajęć posłuchali Marchwianowych ciekawostek.
Koordynator i wychowawca klasy 2b – Barbara Wójciak