Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Tłuszcze w diecie

Nasze zajęcia o tłuszczach uczniowie z klasy 2b zaczęli od wysłuchania czytanego przez nauczyciela opowiadania znajdującego się w scenariuszu zajęć „Tłuszcze w diecie”. Następnie rozmawialiśmy o składnikach odżywczych ważnych dla naszego organizmu. Przypomnieliśmy sobie Piramidę Zdrowego Żywienia Dzieci i Młodzieży i najwięcej czasu poświęciliśmy tłuszczom. Nauczyciel wyjaśnił uczniom, że oliwę z oliwek extra vergin robi się z oliwek, a olej otrzymujemy na przykład z nasion orzechów włoskich, rzepaku, słonecznika, lnu. Następnie uczniowie dowiedzieli się co to są makro i mikroskładniki, w jakich produktach się znajdują oraz do czego potrzebne są w naszym organizmie. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że powinniśmy jeść produkty z różnych grup, ale w odpowiednio dobranych proporcjach. Znaczy to, że nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, czyli powinna dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednia ilość składników odżywczych. Podsumowaniem tej części zajęć była karta pracy „Składniki pokarmowe”, którą wykonali uczniowie. Następnie uczniowie obejrzeli film o diecie śródziemnomorskiej uzupełnili kartę pracy „Kuchnia Śródziemnomorska”. Mo i Nini opowiedzieli nam jak powstaje oliwa z oliwek podczas oglądania filmu o tej tematyce. Odpowiadając na pytania quizu uczniowie sprawdzili swoją wiedzę – poradzili sobie świetnie. Na zakończenie zajęć posłuchali Marchwianowych ciekawostek.

Koordynator i wychowawca klasy 2b – Barbara Wójciak