Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Światowy Dzień Pszczół

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Został on ustanowiony przez ONZ z inicjatywy Słowenii. Celem Światowego Dnia Pszczół jest podkreślenie znaczenia tych owadów dla pozyskiwania żywności oraz zwrócenie uwagi na występujące wobec nich liczne zagrożenia we współczesnym świecie.

W Polsce obchodzi się aż dwa święta poświęcone pszczołom. Od 2013 roku, 8 sierpnia w naszym kraju obchodzi się Wielki Dzień Pszczół, który ma na celu pomaganie tym owadom w przeżyciu. Pamiętajmy, że pszczoła miodna jest jedynym owadem, który produkuje żywność spożywaną przez człowieka. Około jedna trzecia spożywanej przez nas żywności jest wynikiem zapylania przez pszczoły miodne. Śmiało więc można powiedzieć, że jeśli nie będzie pszczół, nie będzie nas. Zatem chrońmy je.  

Każdy pewnie wie jak smakuje miód, a najlepiej wie o tym Kubuś Puchatek. My postanowiliśmy dowiedzieć się czegoś więcej na temat zdrowotnych i smakowych zalet miodu oraz poznać te małe pracowite owady, ponieważ życie pszczół jest bardzo interesujące. 20 maja z okazji Światowego Dnia Pszczół uczniowie z klasy 3b uczestniczyli w lekcji o pszczołach. W czasie pandemii nie możemy odwiedzić pasieki, ale dzięki rodzicom Tomka, którzy mają własną pasiekę pszczoły odwiedziły nas. Państwo Beata i Tomasz Kacprzyccy przywieźli do nas ule oraz pszczoły, a następnie tata Tomka opowiedział nam dużo ciekawostek o życiu pszczół i pokazał pszczeli dom od wewnątrz.Uczniowie dowiedzieli się, że dziękipszczołom mamy nie tylko pyszny miód, ale także pyłek kwiatowy, pierzgę, mleczko pszczele czy propolis. Są to jedne z najskuteczniejszych naturalnych produktów, które wspierają odporność organizmu oraz wspomagają leczenie wielu chorób. Dowiedzieliśmy się jakie są rodzaje miodu.  Mieliśmy okazję spróbować jak smakuje pyłek i pierzga. Następnie każdy uczeń zrobił świeczkę z węży pszczelej, którą zabrał na pamiątkę oraz złożył ramkę. Na zakończenie było słodkie „co nieco” jak to mawiał Kubuś Puchatek, czyli zajadaliśmy miód prosto z pasieki.

Miód ma dwie podstawowe zalety – jest smaczny, a przy tym zdrowy. Dzięki swoim właściwościom ma szerokie zastosowanie między innymi w kuchni. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom, o czym przekonaliśmy się podczas warsztatów kulinarnych. Warto wykorzystać go jako dodatek do ciast i deserów, zastępując niezdrowe cukry. Ten dar pszczół był jednym ze składników naszych potraw. My dodawaliśmy go np. do granoli, deseru z ulubionych owoców, zimowej herbaty z cytryną, muffinek czekoladowych z burakiem czy dressingu do sałatek. Jedząc miód łączymy przyjemne z pożytecznym, więc jedzmy go na zdrowie.

Bardzo dziękujemy Państwu Beacie i Tomaszowi Kacprzyckim za bardzo ciekawe zajęcia i Panu Krzysztofowi Dudzińskiemu za piękne zdjęcia.

Wychowawca  Barbara Wójciak