Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Światowy Dzień Owsianki

10 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owsianki. Jest on pomysłem szwedzkiej organizacji Mary’s Meals, której celem jest dożywianie dzieci w najbiedniejszych rejonach świata. W tym dniu w wielu krajach odbywają się mistrzostwa w przyrządzaniu dań z owsianką w roli głównej. Uczniowie z klasy 3b postanowili porozmawiać o tej wyjątkowej roślinie jaką jest owies. W czasie lekcji oglądaliśmy prezentację multimedialną przygotowaną przez panią Basię i rozmawialiśmy o owsiance. Dowiedzieliśmy się, dlaczego warto jeść owsiankę i poznaliśmy rodzaje płatków owsianych. Owsianka uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Jest lekkostrawna, pożywna, zdrowa i daje uczucie sytości na długi czas. Z płatków owsianych można przygotować np. nocną owsiankę, ciasteczka, batoniki, granolę, musli, panierkę do kotletów, zjeść z jogurtem albo ugotować na mleku i dodać owoce. Używając ulubionych przypraw i owoców, możemy stworzyć prawdziwe, pyszne danie.

Mali kucharze bardzo chętnie jedzą owsiankę. Postanowili ją przygotować i podzielić się z nami swoimi zdjęciami i przepisami. Pomysłów było dużo. Była to także okazja, żeby spróbować nocnej owsianki z przepisu „Szkoły na Widelcu”.

Pamiętajmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Jak zatem zacząć dzień, aby być pełnym siły i energii do nauki i pracy? Należy sięgnąć po płatki owsiane! Śniadanie przygotowane z dodatkiem płatków owsianych to idealna propozycja na pożywne i zdrowe śniadanie. Wiedzą to już uczniowie z klasy 3b, dlatego tak chętnie i samodzielnie przygotowują to pyszne danie. Zobaczcie sami!