Świąteczne pierniki
Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to okazja do wspólnych wypieków. Uczniowie z klasy 2b postanowili podczas warsztatów kulinarnych upiec pierniczki, którymi później obdarują najbliższych. Takie pierniki można również zawiesić na choince, która będzie wyglądała wyjątkowo pięknie i smacznie, a ich zapach przeniesie nas w magiczny czas świąt. W warsztatach jak zwykle pomagały nam mamy uczniów, które zagniotły wcześniej ciasto, a dzieci z dużym zaangażowaniem wałkowały je i wycinały pierniki korzystając z foremek w świątecznych kształtach. Dużą radość sprawiło wszystkim dekorowanie pierników. Wykorzystaliśmy lukier zrobiony z soku z cytryny i cukru pudru oraz bakalii tj. orzechów, żurawiny, płatków migdałów, rodzynek. Tutaj każdy mógł się wykazać pomysłowością. Pierniczki upiekliśmy korzystając m. in. z przepisu programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”. Były pyszne! Ale to nie wszystko. Zanim przystąpiliśmy do pracy rozmawialiśmy o historii pierników, która była bardzo ciekawa i wysłuchaliśmy legendy pt.„Toruńskie pierniki”. W przewie piliśmy kompot z suszonych owoców. Amelka wraz z mamą ususzyły jabłka, do których dodaliśmy suszone śliwki i przyprawy – cynamon, goździki, sok z cytryny, miód i tak powstał pyszny i zdrowy kompot, który zgodnie z tradycją znajduje się na wigilijnym stole.
Dziękujemy mamom uczniów – p. Emilii i p. Kindze, które pomagały nam w czasie warsztatów, zagniotły ciasto, pomagały w pieczeniu pierniczków i ugotowaniu kompotu, a także paniom ze szkolnej kuchni.
Koordynator: Barbara Wójciak