Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Sałatka w stylu greckim

Podczas kolejnych zajęć, których tematem były tłuszcze, uczniowie z klasy 2b uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Tym razem przyrządzaliśmy nasze potrawy w profesjonalnej kuchni w Zespole Szkół Gastronomicznych, gdzie zaprosiły nas: mama Ali i mama Amelki. W kuchni czekała na nas pani Emilia i jej uczniowie, którzy pomagali nam w przygotowaniu sałatki. Poczuliśmy się jak prawdziwi kucharze. Bohaterką naszych zajęć była oliwa z oliwek firmy MONINI. Na początku zajęć przypomnieliśmy sobie miejsce tłuszczów w Piramidzie Zdrowego Żywienia Dzieci i Młodzieży oraz to, że należy je włączać do jadłospisu, ale w odpowiednio niewielkich ilościach, a także z czego robi się olej, a z czego oliwę z oliwek extra vergin. Obejrzeliśmy film „Tłuszcze w diecie”, dowiedzieliśmy się co oznacza słowo dressing, dlaczego dodajemy go do sałatek i jak można szybko przygotować dobry dressing, dzięki któremu nasza sałatka będzie smaczna i zdrowa. Teraz już każdy uczeń wie, że sałatka lubi być „ubierana” w dobry sos, a tłuszcz jest nośnikiem smaku. Podczas warsztatów przyrządziliśmy sałatkę w stylu greckim, do której dodaliśmy dressing przygotowany według przepisu z filmu „Tłuszcze w diecie”. Oprócz różnych warzyw dodaliśmy do sałatki zielone i czarne oliwki. Każdy uczeń miał okazję spróbować i porównać ich smak. Wszyscy bardzo się starali, przygotowali pyszną  sałatkę, którą każdy zajadał z apetytem. Na zakończenie postanowiliśmy sprawdzić: Czy oliwa rozpuszcza się w wodzie?  Było to dla nas nowe doświadczenie i nowa bardzo ciekawa lekcja, podczas której nauczyliśmy się nowych rzeczy i zgłębiliśmy naszą wiedzę. Wierzcie nam było bardzo smacznie, zdrowo i kolorowo. Po powrocie do szkoły uzupełniliśmy kartę „Prawda jak oliwa” i wiemy już co znaczy przysłowie „Prawda jak oliwa zawsze na wierzch wypływa”.

Dziękujemy mamom: Ali i Amelki za zaproszenie i udostępnienie kuchni na warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Gastronomicznych oraz uczniom za pomoc podczas zajęć. Dziękujemy również tacie Hani za piękne zdjęcia wykonane podczas warsztatów, które są dla nas piękną pamiątką. 

Koordynator i wychowawca klasy 2b – Barbara Wójciak