Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Robimy przetwory na zimę

Jesień to pora roku pełna kolorowych i smacznych warzyw i owoców. Niestety nie wszystkie możemy zjadać świeże przez cały rok. Na naszych kolejnych zajęciach rozmawialiśmy o tym, co można robić z żywnością, aby na dłużej zachowała świeżość. Wcześniej przygotowaliśmy wraz z rodzicami i uczniami małą klasową spiżarnię, w której pojawiły się przetwory, które uczniowie przygotowali z rodzicami na zimę. Uczniowie opowiadali, jakie przetwory są przygotowywane w ich domach i jakie lubią najbardziej. Rozwiązaliśmy kartę pracy i omówiliśmy sposoby przechowywania i przetwarzania żywności. Na zakończenie zajęć wykonaliśmy zadanie specjalne projektując zestawy etykietek dla różnych przetworów (dżemów, konfitur, soków, kompotów itp.). Zrobiło się bardzo jesiennie, smacznie i kolorowo. Zuzia przesyłając zdjęcia zaprosiła nas do swojej kuchni, gdzie wraz z mamą i bratem przygotowała konfiturę z jabłek. Przesłała nam również przepis, który umieścimy w naszych książkach kucharskich.

Oczywiście nie mogło zabraknąć „Marchwianowych ciekawostek”, na które zawsze z niecierpliwością czekają uczniowie. Tym razem uczniowie dowiedzieli się ciekawych rzeczy o nietypowych warzywach sezonowych takich jak jarmuż, topinambur czy karczoch. Warto poczytać o nich i wykorzystać w kuchni.

Bardzo dziękuję uczniom i ich rodzicom za pomoc w przygotowaniu zajęć, a Zuzi i jej mamie za przepis na pyszną konfiturę.

Koordynator i wychowawca – Barbara Wójciak