PROJEKT EDUKACYJNY EIT FOOD SCHOOL NETWORK "JAK JA JEM"- konkurs cz. 2
Lekcja 2 – Produkty zbożowe i ziemniaki
Nasze zajęcia zaczęliśmy od obejrzenia filmu 2 pt. „Podstawy zdrowego odżywiania: produkty zbożowe i ziemniaki” oraz omówienia plakatu 3 „Produkty zbożowe i ziemniaki”. Następnie oglądając zdjęcia różnych zbóż, omówiliśmy ich wygląd, budowę oraz wykorzystanie. Dla lepszego zapamiętania i utrwalenia wiadomości układaliśmy podpisy pod obrazkami. Chwilę poświęciliśmy takim roślinom jak sorgo i amarantus. Wyjaśniliśmy pojęcia m. in. produkty zbożowe i produkty pełnoziarniste. Rozmawialiśmy o tym jak powstaje mąka - od ziarna do chleba, czym różni się mąka pełnoziarnista od białej mąki pszennej, dlaczego należy jeść produkty pełnoziarniste oraz omówiliśmy budowę ziarna. Oglądaliśmy różne rodzaje mąki, każdy mógł jej dotknąć i porównać kolor. Doszliśmy do wniosku, że najzdrowsze jest pieczywo pełnoziarniste. Rozwiązywaliśmy karty pracy. Rozmawialiśmy również o ziemniakach w naszej diecie. W październiku obchodziliśmy Światowy Dzień Owsianki. To właśnie wtedy uczniowie postanowili poświęcić więcej czasu tej wyjątkowej roślinie jaką jest owies, poznali różne rodzaje płatków owsianych, dowiedzieli się o ich właściwościach odżywczych oraz wykorzystaniu w kuchni i nie tylko. Uczniowie z klasy 3b lubią owsiankę i bardzo chętnie jedzą ją na śniadanie. Była to okazja, aby przygotować w domu swoją ulubioną owsiankę i podzielić się przepisem z kolegami i koleżankami. Informacja na temat obchodów Światowego Dnia Owsianki w klasie 3b oraz relacje zdjęciowe z gotowania uczniów w domu z rodzicami znajdują się na stronie internetowej naszej szkoły w zakładce „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu - 3b” - Światowy Dzień Owsianki.
Na zakończenie zajęć zawiesiliśmy plakat na tablicy, aby przypominał nam o ważnej roli produktów zbożowych i ziemniaków w naszej diecie.