Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

PROJEKT EDUKACYJNY EIT FOOD SCHOOL NETWORK "JAK JA JEM"- konkurs cz. 1

W tym roku szkolnym w klasie 3b, której wychowawcą jest Barbara Wójciak, realizowany jest program edukacji żywieniowej „JAK JA JEM”. Jest to program edukacyjny stworzony w ramach projektu EIT Food School Network. Ma on na celu poprawę rozumienia sposobu odżywiania się i hedonistycznego postrzegania posiłków/produktów wśród uczniów szkół podstawowych oraz promuje zdrowe odżywianie wśród dzieci. Za realizację tego programu na terenie Polski odpowiedzialni są Naukowcy z Wydziału Psychologii UW (@Dzieci Lubią Zdrowo Jeść).

Od października uczniowie uczestniczą w lekcjach, podczas których wykorzystywane są przygotowane do tego programu materiały edukacyjne m.in. filmy i plakaty. Nasze zajęcia zaczęliśmy od gry internetowej „JAK JA JEM” i odpowiadaliśmy na różne pytania związane ze zdrowym odżywianiem.

 

Lekcja 1 – Zdrowe jedzenie. Warzywa i owoce.

Zajęcia zaczęliśmy od obejrzenia filmu 1 pt. „Podstawy zdrowego odżywiania: warzywa i owoce” oraz omówienia zagadnień na plakatach 2 i 3 „Podstawy zdrowego odżywiania” i „Warzywa i owoce”. Rozmawialiśmy o tym, co to znaczy „Jeść zdrowo”, przypomnieliśmy sobie Piramidę Zdrowego Żywienia, grupy produktów w niej zawarte i ustaliliśmy, że należy jeść produkty ze wszystkich grup w odpowiednich ilościach. Odpowiedzieliśmy na pytanie: Po co się zdrowo odżywiać?

Codziennie podczas przerwy śniadaniowej wszyscy jemy drugie śniadanie przyniesione w naszych lunchboxach. Pamiętamy, aby oprócz kanapki były w nich zawsze owoce i warzywa. Razem z nami śniadanie je nasza wychowawczyni. Jest to świetna okazja do rozmowy na temat z czego powinno składać się śniadanie oraz do czytania składu etykiet na produktach, które uczniowie przynoszą do szkoły. Nie zapominamy o aktywności fizycznej. Już trzeci rok jeździmy pod opieką wychowawczyni p. Basi na zajęcia łyżwiarstwa figurowego. Zajęcia odbywają się raz w tygodniu na lodowisku „Bombonierka” w Łodzi, gdzie uczymy się pod czujnym okiem pani trener (więcej informacji na ten temat jest w zakładce Koło Łyżwiarskie na naszej stronie internetowej).

Z przyjemnością  powtórzyliśmy i utrwaliliśmy sobie wiadomości o warzywach i owocach. Obejrzeliśmy i omówiliśmy plakat „Warzywa i owoce”. W tym roku szkolnym poświęciliśmy im już sporo czasu. Uczestniczyliśmy w Światowym Dniu Warzyw i Owoców, przygotowaliśmy plakat o kolorowych warzywach i owocach, rozmawialiśmy o sezonowości. Uczniowie gotowali w domu z rodzicami potrawy z dyni, wykonali prace plastyczne, na których malowali farbami dynie, zaznaczają w mini książeczkach, które dostaliśmy od Fundacji „Szkoła na Widelcu” każdą porcję zjedzonych warzyw i owoców w ciągu dnia - Miesięczny licznik warzyw i owoców. Rozmawialiśmy o sposobach przechowywania i  przetwarzania żywności. Uczniowie robili z rodzicami przetwory na zimę i ozdabiali słoiki, robili etykiety. Rozmawialiśmy też o mrożonkach i przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych koktajl z mrożonych owoców. Więcej informacji i zdjęć  na temat naszych działań znajduje się w tej samej zakładce tj. „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu - 3b”, tematy: Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, Dynia – królowa jesieni, Dynia zagościła w naszej kuchni, Światowy Dzień Warzyw i Owoców, Robimy przetwory na zimę, Koktajl z mrożonych owoców.

Po obejrzeniu filmu i omówieniu plakatu „Warzywa i owoce” uczniowie rozwiązali krzyżówkę i odczytali hasło „Jedz warzywa i owoce”. Postanowiliśmy ten temat wykorzystać również na informatyce, a dokładniej wykonać zadanie z kodowania i połączyć je z plastyką. Wybraliśmy się do jesiennego sadu i tam zbieraliśmy jabłka, gruszki i śliwki. Gra przygotowana przez naszą panią  jest podobna do gry w „Statki”, ale zamiast  statków zbieraliśmy owoce w sadzie. Zebrane owoce naklejaliśmy na karton i na zakończenie gry powstały piękne „Kosze owoców”, które będą bardzo ładną dekoracją sali.

Po lekcji plakaty programu „JAK JA JEM” umieściliśmy na tablicy w naszej sali.