Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

PROJEKT EDUKACYJNY EIT FOOD SCHOOL NETWORK "JAK JA JEM" cz. 4

Lekcja 4 – Mięso i ryby. Rośliny strączkowe.

Nasza kolejna lekcja 24 listopada odbyła się już online. Uczniowie pracując zdalnie i łącząc się z wychowawcą za pomocą aplikacji Teams omawiali kolejny temat lekcji Programu „Jak Ja Jem”. Zaczęliśmy od obejrzenia filmu 4 pt. „Mięso i ryby. Rośliny strączkowe” oraz omówiliśmy zagadnienia na plakatach 6 i 7 „Mięso i ryby” i „Rośliny strączkowe”. Uczniowie dowiedzieli się: Dlaczego mięso i ryby są ważnym elementem diety?, Po co nam białko?, Czy mięso i ryby trzeba jeść codziennie?, Co to są rośliny strączkowe?, Ile razy w tygodniu trzeba je jeść?, Co ważnego dla naszego zdrowia zawierają? Oglądając prezentację multimedialną przygotowaną przez wychowawcę specjalnie do tego tematu lekcji uczniowie rozpoznawali i nazywali ryby słodkowodne i morskie, nazywali zwierzęta z których mamy różne rodzaje mięsa np. wieprzowinę, jagnięcinę, baraninę itd. Uczniowie mogli zobaczyć różne rodzaje roślin strączkowych takie jak ciecierzyca, soczewica, soja, fasola, groch czy bób oraz posłuchać, jak można wykorzystać je w kuchni.

Po powrocie do szkoły plakaty zawiesimy na tablicy, aby przypominały nam o bardzo ważnej roli białka w naszym organizmie oraz to, że dzięki roślinom strączkowym możemy ograniczyć ilość mięsa w naszej diecie. Nie możemy zapominać także o rybach, których zalecane jest jedzenie 2 porcji tygodniowo.

Bardzo dziękuję rodzicom za przysłanie zdjęć zrobionych dzieciom podczas lekcji online, a uczniom za aktywną pracę na zajęciach.

Wychowawca klasy 3b – Barbara Wójciak