Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Pieczemy ciasteczka dyniowe.

Dynia to prawdziwa kulinarna królowa jesieni. Króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Do Polski trafiła w XVI w. i początkowo była używana jako roślina lecznicza. Dynia, podobnie jak większość warzyw, odznacza się korzystnym działaniem dla naszego organizmu. Jest źródłem m.in. β - karotenu, z którego powstaje witamina A. Zawiera także witaminy C, E, wiele składników mineralnych oraz znaczne ilości błonnika. Bardzo istotne znaczenie w naszej diecie mają również jej pestki. Jeśli chcemy zadbać o piękne zdrowe włosy i skórę to pestki dyni z całą pewnością powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Powinniśmy o tym pamiętać! 

Dynia ma wiele odmian, a każda nadaje się do czegoś innego. Uczniowie z klasy 1b postanowili poznać smak jednej z nich i podczas warsztatów kulinarnych upiekli ciasteczka dyniowe wg. przepisu „Szkoły na Widelcu”, do których przygotowania wykorzystali puree z dyni hokkaido. Warto wspomnieć, że dynia Hokkaido, która oprócz tego, że jest po prostu bardzo zdrowa sama w sobie, ma również właściwości lecznicze. Na naszych talerzach nie mogło oczywiście zabraknąć owoców. Tym razem były to pomarańcze oraz pojawiły się wspomniane wcześniej pestki dyni. Uczniowie podczas warsztatów ćwiczyli różne umiejętności np. czytanie ze zrozumieniem, odmierzanie, liczenie, pracę w grupach itd. Mieli też okazję po raz pierwszy założyć nowe fartuszki z własnym imieniem, które dostali od rodziców. Wszystkim uczniom bardzo smakowały ciasteczka dyniowe. Postanowili upiec je w domu, aby poczęstować najbliższych. Polecamy i życzymy smacznego!

Bardzo dziękujemy pani Emilii Kaźmierczak i pani Joannie Kapłon za pomoc w przygotowaniu i poprowadzeniu warsztatów kulinarnych oraz rodzicom za piękne fartuszki i składniki potrzebne do upieczenia ciasteczek.