Pieczemy chleb i wyrabiamy masło
Pieczenie chleba i wyrabianie masła było stałym zajęciem w dawnych gospodarstwach. Dziś niestety należą one do rzadkości. My postanowiliśmy dowiedzieć się, jak upiec domowy chleb i zrobić masło.
Podczas wycieczki do Nieborowa odwiedziliśmy Muzeum Regionalne, gdzie uczniowie z klasy 1b spotkali się z Panią Łowiczanką i uczestniczyli w warsztatach. Mali kucharze poznali różne gatunki zbóż (pszenicę, żyto, owies), dowiedzieli się jak dawniej i teraz zbiera się zboże oraz jak powstaje chleb i masło. Następnie uczestniczyli w warsztatach podczas których samodzielnie wyrabiali ciasto na chleb i wspólnie zrobili masło. Na zakończenie był pyszny poczęstunek. Własnoręcznie przygotowany i upieczony chleb każdy zabrał do domu, aby poczęstować rodziców. Na zakończenie czekała na nas jeszcze jedna atrakcja - karmiliśmy kozy. To były bardzo ciekawe i smaczne zajęcia.
Po powrocie do szkoły obejrzeliśmy film i rozmawialiśmy o tym, jak powstaje mąka i czym się różnią poszczególne jej gatunki. Następnie każdy uczeń wykonał kartę „Od ziarenka do chleba”.