Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Pieczemy chleb i wyrabiamy masło

Pieczenie chleba i wyrabianie masła było stałym zajęciem w dawnych gospodarstwach. Dziś niestety należą one do rzadkości. My postanowiliśmy dowiedzieć się, jak upiec domowy chleb i zrobić masło.

Podczas wycieczki do Nieborowa odwiedziliśmy Muzeum Regionalne, gdzie uczniowie z klasy 1b spotkali się z Panią Łowiczanką i uczestniczyli w warsztatach. Mali kucharze poznali różne gatunki zbóż (pszenicę, żyto, owies), dowiedzieli się jak dawniej i teraz zbiera się zboże oraz jak powstaje chleb i masło. Następnie uczestniczyli w warsztatach podczas których samodzielnie wyrabiali ciasto na chleb i wspólnie zrobili masło. Na zakończenie był pyszny poczęstunek. Własnoręcznie przygotowany i upieczony chleb każdy zabrał do domu, aby poczęstować rodziców. Na zakończenie czekała na nas jeszcze jedna atrakcja - karmiliśmy kozy. To były bardzo ciekawe i smaczne zajęcia.

Po powrocie do szkoły obejrzeliśmy film i rozmawialiśmy o tym, jak powstaje mąka i czym się różnią poszczególne jej gatunki. Następnie każdy uczeń wykonał kartę „Od ziarenka do chleba”.