Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Odwiedził nas ...

Podczas kolejnych zajęć uczniowie z klasy 2b przenieśli siędo gaju oliwnego. Odwiedził nas Pan Kamil Tarnowski,który jest znawcą oliwy i pracuje z najlepszymi oliwami od wielu lat oraz ma Certyfikat FLOS OLEI potwierdzający jego wiedzę na temat oliwy. Nasz zaproszony gość opowiedział nam historię oliwy, a także dowiedzieliśmy się,  jak w dawnych czasach otrzymywano oliwę z oliwek. Mogliśmy zobaczyć jak wyglądają sady oliwne, dowiedzieliśmy się jak dużo jest odmian oliwek, z których produkowana jest oliwa (poznaliśmy nazwy niektórych z nich), od czego zależy smak i kolor oliwy, jakie właściwości odżywcze ma oliwa, dlaczego warto jeść oliwki i ich przetwory, w tym oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Na te i wiele innych pytań poznaliśmy odpowiedź podczas naszego spotkania. Jeśli chodzi o smak i zapach oliwy to uczniowie mogli sami się przekonać degustując różne gatunki oliwy. Każdy uczeń rozpoczął degustację oliwy od jej powąchania, a następnie mógł jej posmakować robiąc to oczywiście w odpowiedni sposób. Szczególnie smakowała nam kanapka z pomidorem polana odrobiną oliwy. Polecamy!

Bardzo dziękujemy Panu Kamilowi Tarnowskiemu za przyjęcie naszego zaproszenia i podzielenie się swoją wiedzą na temat oliwy z oliwek extra vergin.

Koordynator i wychowawca klasy 2b - Barbara Wójciak.