Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

My się w domu nie nudzimy- dzień 42

28 maja – światowy dzień burgera. Różne oblicza bułki z kotletem:

Nie ma chyba nikogo, kto chociaż raz w życiu nie spróbowałby hamburgera. Ta najsłynniejsza na świecie kanapka mająca dziesiątki odmian i wariacji i miliony fanów, doczekała się nawet swojego święta. 28 maja obchodzimy światowy dzień hamburgera. Aż trudno uwierzyć, że historia tego kulinarnego klasyka rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku.

Skąd wziął się hamburger? Danie, które powszechnie jest uważane za symbol Ameryki swoim rodowodem sięga niemieckiego Hamburga. W krótkim czasie stało się jednym z najczęściej serwowanych posiłków na nowojorskim nadbrzeżu. Po raz pierwszy w amerykańskiej restauracji hamburgera podobnego do dzisiejszego przygotowano w 1838 roku, natomiast pierwsza prasowa wzmianka o "Hamburg steaku" opublikowana została dopiero 50 lat później. Jednak prawdziwa rewolucja nastąpiła na początku XX wieku, kiedy to garncarz Fletcher, który prowadził bar w Teksasie, zaproponował swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.

Klasyczny hamburger, czyli wołowy, mielony kotlet grillowany, plasterek sera, sałaty, pomidora lub korniszona z dodatkiem musztardy i majonezu to dziś tylko podstawa do wielu smakowych wariacji – spotkamy burgery z dodatkiem karmelizowanego buraka, gruszki, a nawet pomarańczy. Częstym dodatkiem jest także ser feta, rukola, ser pleśniowy, pieczona dynia, pesto lub śliwki. Smak klasycznego hamburgera przełamany wyszukanymi dodatkami jest zaskakujący i daleki od wspomnienia z sieci fast food. To prawdziwa poezja smaku.

 

A oto kilka ciekawych faktów o burgerze:
• Przeciętny Amerykanin jada hamburgera trzy razy w tygodniu, co daje łącznie 14 milionów hamburgerów rocznie. Gdyby ustawić je jeden obok drugiego mogłyby okrążyć kulę ziemską aż 32 razy!
• Rekordowy hamburger został przyrządzony w 1982 w mieście Rutland, w Północnej Dakocie. Przygotowaniem rekordowego burgera zajmowało się aż 10 000 osób, a sam kotlet ważył aż 1 628 kilogramów.
• Najdroższy burger został sprzedany na aukcji dobroczynnej i kosztował $ 10,000, był doprawiony truflami i płatkami 24-karatowego złota.

Obecnie potrawa ta jest popularna na całym świecie. Wg danych serwisu foodpanda, dostępnego w 40 krajach, burgery najchętniej zamawiają mieszkańcy Bangladeszu, Węgier i Indonezji. W Polsce od niedawna możemy również zauważyć zwiększone zainteresowanie burgerami i coraz częściej powstają restauracje serwujące specjały kuchni amerykańskiej.

Dziś znamy mnóstwo wersji tego popularnego dania, które powstało w oparciu o pierwowzór, jakim był klasyczny hamburger z grillowaną bułką, sałatą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, doprawiony majonezem i musztardą, zaproponowany przez Fletchera. Szczególnie popularny jest cheeseburger, którego wielbicielem był sam król rock and roll’a – Elvis Presley.

 Najlepszym sposobem na celebrowanie święta burgera, będzie zjedzenie tego wyśmienitego dania. A gdzie znaleźć najlepszego hamburgera w mieście? Oczywiście w swojej kuchni!

Namówcie swoją rodzinkę do świętowania Dnia Hamburgera w w swoim domu. Przygotujcie hamburgera wg swoich pomysłów. Poniżej kilka przepisów. Mniam pychota!

  1.  https://www.youtube.com/watch?v=qSQbqkhnIBo
  2. https://www.youtube.com/watch?v=un3romqNBGU

 

Dzisiaj zapraszamy was do zaczarowanego ogrodu, pełnego zagadek logicznych, miłej zabawy!!!

 https://view.genial.ly/5ea0d67f075c7c0dc0e4836a

 

Przenieśmy się teraz do Kenii oglądając reportaż Marzeny Figiel „Dzieci Świata”.

https://www.youtube.com/watch?v=lXXsAajTMw8&feature=youtu.be