Mamy sezon na ...
Jesień w pełni. Na straganach i w ogródkach jest bardzo dużo kolorowych warzyw i owoców, na które właśnie mamy sezon. Pamiętając o ważnej roli warzyw i owoców w naszej diecie postanowiliśmy porozmawiać na zajęciach o sezonowości i wyjaśnić - Co to znaczy? Podawaliśmy także przyczyny, dla których warto uwzględnić sezonowość warzyw i owoców podczas przygotowywania posiłków. Uczniowie rozwiązywali zagadki oraz karty pracy.
Rozmawiając o warzywach zwróciliśmy szczególną uwagę na warzywo, które nazywane jest „królową jesieni” i poświęciliśmy mu więcej czasu. Jakie to warzywo? – oczywiście dynia. I tak dynia została bohaterką kilku naszych jesiennych zajęć. Uczniowie obejrzeli film, poznali różne jej odmiany oraz właściwości odżywcze. Niektórzy postanowili poszukać swojej ulubionej dyni i znaleźli na nią sposób przygotowując w domu z rodzicami różne potrawy. Mateusz upiekł gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą, Ala ugotowała zupę krem z dyni, Wanda upiekła sernik i usmażyła placki z dyni, Maja zrobiła krem z dyni, gruszek, pora, selera z dodatkiem papryki, a pani Basia upiekła ciasto z dyni i zrobiła placki dyniowe.
Dynia była również bohaterką naszych zajęć plastycznych. Teraz przygotowujemy się do warsztatów kulinarnych, których bohaterką będzie oczywiście dynia.
Bardzo dziękuję moim uczniom i ich rodzicom za wspólne gotowanie i przygotowanie wspaniałych potraw z dyni.
Wychowawczyni: Barbara Wójciak