Mąka i nauka lepienia ciasta
MĄKA:
Biały proszek ten magiczny,
Z niego ciasto i chleb śliczny!
Czy razowa, czy też biała,
Do pieczenia doskonała.
Uczestnicy koła kulinarnego poznali najważniejszy składnik w kuchni czyli mąkę. To dzięki niej na śniadanie spożywamy smaczne bułeczki, chrupiący chlebek, mięciutkie rogale i angieleczki. Zapach ciasta w naszych domach każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Ten biały proszek dodany do wielu potraw czyni je smaczniejsze i bogatsze w odżywcze składniki. Dzieci obejrzały filmy edukacyjne:
Zobaczyły jak powstaje mąka, z jakich zbóż ją otrzymujemy i do czego jej używamy. Poznaliśmy jej wartości odżywcze oraz jej rodzaje. Dodając odrobinę wody sprawdziliśmy jak powstaje gluten i jakie fajne rzeczy możemy z niej wylepić. To była lekcja wprowadzająca do lepienia pierogów. Wrażenia były ogromne a zabawa jeszcze lepsza. Uśmiechy nie schodziły nam z twarzy.