Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Lawenda i słoneczna Prowansja

Uczniowie z klasy 1b rozpoczęli swoją kulinarną podróż od poznania różnych rodzajów ziół i przyczyn, dla których warto dodawać je do potraw. Nasze zajęcia zaczęliśmy od obejrzenia filmu, w którym Ula dietetyk, królik Marchwian oraz  Patryk opowiadają o ziołach, które są naszymi przyjaciółmi i odpowiadali na pytanie - Dlaczego warto wykorzystywać je w naszej kuchni? Następnie rozmawialiśmy o tym, jak poznajemy otaczający nas świat. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że poznajemy go dzięki zmysłom. Uczniowie rozwiązali kartę pracy „Pięć zmysłów”, a następnie przystąpiliśmy do rozpoznawania ziół, które zagościły na naszym szkolnym stole, oczywiście używając zmysłów. A były to: bazylia, kolendra, lubczyk, tymianek, rozmaryn, melisa, mięta i pietruszka. Każdy uczeń dzielił się z innymi swoimi spostrzeżeniami.

W drugiej części zajęć przenieśliśmy się do słonecznej Prowansji, która leży w południowo – wschodniej Francji i słynie między innymi z lawendowych pól. Lawenda to bardzo ciekawe i cenne zioło, o którym często zapominamy. To ona właśnie była główną bohaterką naszych zajęć. Obejrzeliśmy zdjęcia malowniczej Prowansji, pól lawendy, która jest jej znakiem rozpoznawczym, wysłuchaliśmy ciekawostek na temat tego pięknego miejsca, znaleźliśmy Prowansję na mapie, rozmawialiśmy i poznaliśmy zapach ziół prowansalskich oraz ich zastosowanie w kuchni. Wiemy już skąd pochodzi nazwa lawenda, jak wygląda, gdzie jest uprawiana na świecie i w Polsce, jaki ma zapach oraz właściwości.

Mali kucharze z klasy 1b wiedzą już, że dziś ceni się właściwości lawendy zarówno ozdobne, kosmetyczne, jak i lecznicze. Lawenda jest jedną z najważniejszych roślin dla przemysłu perfumeryjnego i kosmetycznego. Cenią ją też farmaceuci i… smakosze – warto więc mieć ją w domowej apteczce i na kuchennej półce z przyprawami.

Na zakończenie zajęć czekała na wszystkich niespodzianka. Odwiedziły nas mama Mateusza i mama Ali, które przygotowały degustację sera z lawendą. Nie mogło oczywiście zabraknąć owoców. Zanim jednak poznaliśmy smak lawendowego sera, każdy uczeń umył ręce mydłem lawendowym.

Było bardzo ciekawie, smacznie i  lawendowo.

Bardzo dziękuję p. Annie Rasińskiej i p. Katarzynie Wargulskiej za zakupienie świeżej lawendy i kosmetyków lawendowych, p. Emilii Kaźmierczak i p. Joannie Kapłon za pomoc podczas realizacji zajęć.

Wychowawca: Barbara Wójciak