Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Kulinarna podróż do Grecji – warsztaty na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka to wyjątkowy dzień dla wszystkich dzieci i jednocześnie najszczęśliwsze święto świata. Z tej okazji uczniów z klasy 1b odwiedzili rodzice Ludwika. Zaprosili Małych Kucharzy do pięknej, słonecznej Grecji przygotowując i prowadząc dla nich warsztaty kulinarne. Kuchnia grecka jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dominują w niej zdrowe produkty, proste przepisy i różne przyprawy o czym mieli okazję przekonać się uczniowie podczas zajęć. Pan Dimosthenis opowiedział nam o tym pięknym kraju. Uczniowie poznali kilka słów w języku greckim, mieli okazję posłuchać muzyki greckiej, zobaczyli gdzie na mapie leży Grecja, poznali jej tradycje oraz symbolikę greckiej flagi. Następnie tata Ludwika opowiedział nam o kuchni greckiej. Uczniowie zobaczyli grecką piramidę żywienia, poznali ulubione potrawy Greków oraz obejrzeli filmy i dowiedzieli się, jak powstaje oliwa z oliwek i ser feta. Uczniowie dowiedzieli się, jakie przyprawy lubią i najchętniej wykorzystują w swojej kuchni mieszkańcy Grecji, a także poznali ich zapach i smak. Podczas warsztatów uczniowie mieli okazję spróbować kilku rodzajów oliwek, poznali smak sera feta, miodu i jogurtu greckiego, chałwy oraz pieczywa. Każdy uczeń pod czujnym okiem Pani Żanety i Pana Dimosthenisa przygotował sałatkę grecką Horiatiki, którą zjadł z chlebkiem pita. Ciepły chlebek pita z oliwą i oregano bardzo wszystkim smakował. Następnie Nasi Goście zaproponowali uczniom pyszny jogurt grecki z miodem. Później była szybka słodko – słona propozycja na ciepłe dni, czyli arbuz z serem feta. Na zakończenie naszej kulinarnej podróży do Grecji była przekąska, którą przygotowała Pani Żaneta, czyli chałwa grecka - inna od tej, którą znamy. Mama Ludwika powiedziała nam bardzo dużo ciekawostek na temat każdego produktu, który był użyty do przygotowania potraw podczas naszych warsztatów.

To były bardzo ciekawe, smaczne, pełne nowych smaków i zapachów warsztaty kulinarne. Na zakończenie czekała na uczniów jeszcze jedna niespodzianka – upominki z okazji  ich święta.

Bardzo dziękuję rodzicom Ludwika Stefanis za przygotowanie i poprowadzenie warsztatów kulinarnych oraz przekazanie uczniom w bardzo ciekawy sposób wiedzy na temat Grecji i kuchni greckiej.