Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jajko na wielkanocnym stole

Wielkanoc to wyjątkowy czas. Uczniowie z klasy 3b rozmawiali na lekcji o tradycjach i zwyczajach związanych ze świętami wielkanocnymi. Więcej czasu postanowiliśmy poświęcić jednemu z symboli świątecznych jakim jest jajko – symbol nowego życia. To właśnie jajkiem dzielimy się podczas wielkanocnego śniadania, jemy z niego potrawy, malujemy pisanki wielkanocne. Na zajęciach  rozmawialiśmy o wartościach odżywczych jakie skrywają się w jajku, o ptakach hodowlanych, omawialiśmy budowę  oraz wykorzystanie w kuchni różnych rodzajów jaj. Porównywaliśmy ich wielkość i uczyliśmy się czytać kody na jajku. Dzisiaj każdy „zakupowy bystrzak” z klasy 3b wie, co oznaczają numerki na skorupkach jajek i jakie jajka wybierać podczas zakupów. Uczniowie wysłuchali również ciekawostek na temat „Skąd się wzięło, co symbolizuje lub symbolizowało kiedyś jajko?”. Jedną z tradycji wielkanocnych jest ozdabianie pisanek. Na lekcji rozmawialiśmy o technikach zdobienia świątecznych jajek. Aby stworzyć najpiękniejsze kolorowe jajka wielkanocne możemy wykorzystać to, co daje nam natura i użyć naturalnych barwników z ziół i warzyw np. czerwonej kapusty, kurkumy, buraka czy cebuli, a otrzymamy niebieskie, żółte, różowe, brązowe i pomarańczowe pisanki. Warto o tym pamiętać. Jajko i potrawy z jajek zajmują ważne miejsce na wielkanocnym stole.  Młodzi Kucharze mają mnóstwo pomysłów i przygotowują sałatki, jajka faszerowane np. awokado, łososiem, warzywami. Pięknie udekorowane talerze oraz świąteczne dekoracje w wiosennych kolorach zachęcają nas nie tylko do spróbowania tych pysznych potraw, ale także pokazują, że jajka możemy przygotować na wiele sposobów i jednocześnie są one piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
A oto nasze wielkanocne inspiracje. Życzymy smacznego!