Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasie 2b

8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który został zainaugurowany w 2007 roku przez komisarza Unii Europejskiej wraz z Euro – Toques organizacją zrzeszającą szefów kuchni. Tego dnia chcemy zainteresować wszystkich tym co jedzą, zapoznać ich z zasadami prawidłowego żywienia i zachęcić do większej aktywności fizycznej oraz informować o konsekwencjach złej diety.

Uczniowie z klasy 2b pamiętają o tym ważnym dniu i już po raz drugi go świętują. Bardzo dobrze wiedzą, jak ważne jest zdrowe gotowanie i czerpanie radości z ruchu. Od tego jak dzisiaj się odżywiamy zależy przecież nasze zdrowie w przyszłości. Zajęcia zaczęliśmy od przypomnienia Piramidy Zdrowego Żywienia, a następnie poznaliśmy ZALECENIA ZDROWEGO ŻYWIENIA W FORMIE TALERZA. Talerz pełen różnorodnych produktów symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie. W sposób bardzo prosty i przejrzysty zilustrowane zalecenia zdrowego żywienia bardzo nam się spodobały. Dodatkowo omówiliśmy zalecenia znajdujące się wokół talerza, pamiętając oczywiście o aktywności fizycznej. Rozmawialiśmy o tym, jakich produktów trzeba jeść więcej, jakich mniej, a jakie zamieniać, aby nasze posiłki były zdrowsze. Następnie każdy uczeń pochwalił się i zjadł z apetytem swoje drugie śniadanie, w którym codziennie są ulubione warzywa lub owoce. Podsumowując zajęcia przypomnieliśmy 10 zasad „Jak dobrze jeść, żeby dobrze żyć?”. Uczniowie dostali na pamiątkę kolorowe, zalaminowane plansze – „Zalecenia zdrowego żywienia w formie talerza”.

Bardzo dziękuję p. Martynie Gierłowskiej – Chmielewskiej za pomoc w przygotowaniu kolorowych pomocy dydaktycznych dla każdego ucznia. 

Wychowawca klasy: Barbara Wójciak