Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada jest Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Jednocześnie w tym samym dniu w Polsce obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania.

Uczniowie z klasy 2b postanowili podczas warsztatów przygotować zdrowy i smaczny posiłek. Były to pyszne i zdrowe kanapki na drugie śniadanie. Zaczęliśmy od upieczenia bułek grahamek. Po raz kolejny odwiedziła nas mama Amelki, Pani Emilia, która tym razem opowiedziała nam o zdrowej mące orkiszowej, którą sami zrobiliśmy z ziarna pszenicy, a następnie wykorzystaliśmy do upieczenia chrupiących, zdrowych bułeczek. Połączyliśmy wszystkie potrzebne składniki i żeby bułki były jeszcze smaczniejsze dodaliśmy ziarna słonecznika i siemię lniane. Tak zarobione ciasto nakryliśmy ściereczką i odstawiliśmy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie każdy uczeń uformował swoją bułkę i posypał ziarnem. Ułożone na blasze bułki trafiły do pieca w szkolnej kuchni, gdzie bardzo chętnie pomagała nam pani kucharka. Kiedy bułki były w piekarniku uczniowie przygotowali dwa rodzaje twarożku, jeden ze szczypiorkiem, a drugi z bazylią i natką pietruszki - oczywiście z naszego szkolnego ogródka na parapecie. Na koniec wszyscy usiedliśmy do wspólnego stołu i zjedliśmy drugie śniadanie. Wierzcie nam, było wyjątkowo pyszne i bardzo zdrowe, a co najważniejsze sami je przygotowaliśmy. Na kanapkach oczywiście nie mogło zabraknąć warzyw. Taka kanapka z twarożkiem i ulubionymi warzywami, które każdy uczeń przyniósł z domu, dodała wszystkim siły i energii do nauki. To był wyjątkowy dzień!

Dziękujemy pani Emilii za pomoc w przeprowadzeniu warsztatów kulinarnych, paniom z kuchni za pomoc w pieczeniu bułeczek oraz rodzicom za pomoc podczas warsztatów i zakupione warzywa.

Koordynator programu: Barbara Wójciak