Egzotyczne warsztaty kulinarne
Mimo, że pierwszy zimowy miesiąc nie kojarzy nam się ze słońcem i gorącymi plażami, to właśnie wtedy najczęściej i najchętniej sięgamy po egzotyczne owoce, które nie są już rzadkością na naszych stołach. Można je kupić przez cały rok - nie tylko sezonowo. Pochodzą z ciepłych krajów, tam dojrzewają i tam smakują najlepiej. Owoce egzotyczne to bardzo duża grupa produktów, która obejmuje zarówno dobrze znane nam banany, kiwi czy cytrusy, jak i mało popularne liczi, papaje czy marakuje. Z egzotycznych owoców śmiało można robić przetwory, soki i wykorzystywać je do przygotowywania zdrowych koktajli. Świetnie także smakują na surowo czy w sałatkach owocowych.
Mali kucharze postanowili odkryć te smaczne, słodkie, soczyste owoce o niezwykłych kształtach i kolorach, które często zaskakują swoim wyglądem i budzą naszą ciekawość. W pierwszej części zajęć korzystaliśmy z mapy. Uczniowie dowiedzieli się, gdzie rosną owoce egzotyczne oraz to, że w przypadku każdego nowo poznanego owocu warto sprawdzić, jak dokładnie należy go jeść i jak przygotowywać z niego potrawy. Czasem może się okazać, że skórka jest niejadalna albo że najpierw dobrze jest usunąć pestki. Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie przygotowali owocowe szaszłyki, sprig rolls z sosem orzechowo – kakaowym i sałatkę owocową z makaronem ryżowym. Do przygotowania naszych potraw wykorzystaliśmy przede wszystkim owoce egzotyczne. Uczniowie mieli okazję poznać smak m.in. liczi, kiwano czy marakui. Dodatkiem do szaszłyków były melony, które bardzo wszystkim smakowały. Uwierzcie nam, warto choć raz kupić i spróbować owoce egzotyczne, by poznać ich ciekawy smak, inny niż owoców polskich.
Bardzo dziękuję p. Katarzynie Wargulskiej i p. Annie Lodzińskiej za pomoc podczas warsztatów kulinarnych.