Dzień Zdrowego Śniadania
8 listopada obchodziliśmy Dzień Zdrowego Śniadania, którego celem jest promowanie wśród najmłodszych dobrych nawyków żywieniowych i zachęcanie do spożywania regularnie śniadania. Z tej okazji uczniowie klas 1a i 1c udali się do pracowni kulinarnej, by przygotować zdrowe, kolorowe i pożywne śniadanie.
Uczniowie klasy 1a samodzielnie komponowali swój posiłek z ulubionych produktów. Nasi uczniowie przygotowali więc śniadaniową ucztę, samodzielnie komponowali pyszne i zdrowe kanapki o oryginalnym wyglądzie, a następnie zjedli je z wielkim apetytem. Podczas robienia kanapek kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Okazało się, że uczniowie jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin.
Z myślą o witaminkach dzieci z klasy 1c wraz z panią postanowiły zrobić wspólnie pyszną sałatkę warzywną. Przy tej okazji dzieci poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Każdy dostał deskę do krojenia, nożyk i tak przystąpiliśmy do szatkowania. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę warzywną ucząc się przestrzegania zasad higieny osobistej podczas przygotowania posiłków oraz bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji. Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze i ze smakiem ją zjedliśmy.
Dzień Zdrowego Śniadania był doskonałą okazją do poznawania nowych smaków i czerpania radości ze wspólnego przygotowania i spożywania posiłku. Po takim śniadaniu energii do zabawy i nauki nikomu nie brakowało!
