Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Dynia - królowa jesieni

Jesień to piękna i barwna pora roku. To czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem różnokolorowych, pysznych i zdrowych warzyw i owoców, które zbieramy tylko jesienią. Mówimy wtedy o ich sezonowości, czyli okresie ich dojrzewania i zbiorów. To właśnie teraz na naszych talerzach powinny znaleźć się dynie, kabaczki, cukinie, bakłażany, jarmuż, buraki, papryki, marchewki, cebula, czosnek, kiszone ogórki, kiszona kapusta oraz gruszki, jabłka, śliwki, winogrona. Jesień to również sezon na grzyby. Nie zapominajmy o orzechach, nasionach słonecznika czy pestkach dyni. Pamiętajmy, że warzywa i owoce powinniśmy jeść cały rok. Warto jednak wybierać te sezonowe, bo to właśnie teraz w szczycie swojego sezonu mają najwyższą wartość odżywczą i możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Bohaterką zajęć w klasie 3b w jesiennym sezonie była dynia zwana „królową jesieni”. Naszym zdaniem jest to wyjątkowe warzywo i dlatego poświęciliśmy jej więcej czasu. Nasze zajęcia zaczęliśmy od rozmowy na temat sezonowości warzyw i owoców. Omówiliśmy kalendarz sezonowości, a następnie rozwiązaliśmy kartę pracy. Oglądając film odwiedziliśmy Gospodarstwo Rolne Ludwika  Majlerta w Warszawie, w którym bardzo ciekawie o odmianach dyni  opowiada pani Asia Pruska. Poznaliśmy wiele gatunków dyni, różniących się wyglądem, kolorem i smakiem. Dowiedzieliśmy się, które odmiany najlepiej nadają się do pieczenia, duszenia, smażenia, faszerowania, zup, sałatek, puree, marynowania, ciast, placków, na frytki czy też najlepiej smakują na surowo. Pamiętajmy również o pestkach dyni, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu.

Dynia stała się dla nas inspiracją do wykonania ciekawych prac plastycznych, które zdobią naszą tablicę w holu szkoły. Może uczniowie przechodząc obok naszych prac zainteresują się tym wyjątkowym warzywem i zagości ono na ich talerzach. Przygotowaliśmy w klasie  wystawę sezonowych warzyw i owoców. Królowała oczywiście dynia, a dokładnie jej 6 gatunków: Hokkaido, zwyczajna, makaronowa, Muskat, Nelson i piżmowa.

Zachęcamy do zainteresowania się tym wyjątkowym w sezonie jesiennym warzywem.

Koordynator i wychowawca klasy 3b - Barbara Wójciak