Domowa granola
Uczniowie z klasy 3b postanowili przygotować zdrowe i pożywne śniadanie, bo jak wiadomo to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Podczas warsztatów kulinarnych, które odbyły się z zachowaniem reżimu sanitarnego każdy uczeń przygotował dla siebie porcję owoców z jogurtem i granolą. Na zajęciach obejrzeliśmy film pt. „Domowa granola”, omówiliśmy składniki potrzebne do jej przygotowania oraz rozpoznawaliśmy i nazywaliśmy różne bakalie. Każdy uczeń ułożył z elementów obrazek, na którym były zdjęcia bakalii i nakleił na karton. Na następnej lekcji przystąpiliśmy do pracy. Uczniowie założyli fartuszki, umyli ręce i naszykowali owoce, które przynieśli z domu. Zaczęliśmy od przygotowania granoli. Kiedy granola piekła się w piekarniku, mali kucharze pięknie pokroili swoje ulubione owoce i włożyli do szklanek. Następnie każdy dodał do owoców jogurt naturalny i posypał granolą. Tak przygotowane pyszne śniadanie wszyscy zjedli z apetytem.
Bardzo dziękuję mamie Amelii, p. Marcie i p. Hani ze szkolnej kuchni za pomoc podczas warsztatów kulinarnych oraz rodzicom za przygotowanie dzieciom potrzebnych produktów na zajęcia.
Koordynator i wychowawca klasy 3b - Barbara Wójciak