Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada w naszej klasie obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”).  Od 2007 roku jest on obchodzony w krajach europejskich, żeby promować zdrowe jedzenie wśród najmłodszych (i nie tylko), dobre nawyki żywieniowe, spożywanie regularnie posiłków, a także informować o konsekwencjach złej diety.

Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. My postanowiliśmy przygotować zdrowe potrawy pełne warzyw i owoców. Uczniowie z uśmiechem na ustach wraz z rodzicami i rodzeństwem gotowali, kroili, piekli ciasta, smażyli placki, robili desery, sałatki, soki, koktajle pamiętając, aby każda potrawa była pięknie podana.

Jaś przygotował deser z bananów, truskawek i owsianki, Sergiusz upiekł ciasto marchewkowe, Wiktorka zrobiła sałatkę jarzynową, a Maja sałatkę owocową. Amelia zrobiła koktajl owocowy, Julia z siostrą sałatkę warzywną, Lena sernik z malinami i koktajl z owoców leśnych, a Zuzia sałatkę owocową. Staś usmażył placki bananowe, Amelka zrobiła sałatkę owocową i surówkę, Oliwier przygotował talerz ulubionych warzyw i owoców, a Wiktoria sok owocowy i kolorową sałatkę z warzyw. Wojtek natomiast przygotował makaron z sosem pomidorowym i ziołami, Ludwik sałatkę owocową i prasorizo, Stanisław dyniowe gnocchi, a Małgosia zaproponowała nam bardzo ciekawy sposób na przygotowanie posiłku pełnego ulubionych warzyw.

W szkole na lekcji rozmawialiśmy o zasadach, którymi warto kierować się  w odżywianiu, o znaczeniu warzyw i owoców w naszej diecie. Przypomnieliśmy także jak powinno wyglądać nasze drugie śniadanie.

Bardzo dziękuję uczniom i rodzicom za wspólne gotowanie, przygotowanie wielu różnorodnych, zdrowych potraw pełnych warzyw i owoców oraz za piękne zdjęcia.

Pamiętajmy, że rok 2021 jest ogłoszony „Rokiem warzyw i owoców”, cieszmy się zatem ich wyjątkowym smakiem oraz korzystajmy z ich super mocy.

Zapraszam do obejrzenia galerii zdjęć, na których możemy zobaczyć jak gotują Mali Kucharze z klasy 1b.

Wychowawca: Barbara Wójciak